Результати пілотного проєкту «Підприємницький університет» в НЛТУ України

Студенти та викладачі НЛТУ України є учасниками проєкту «Підприємницький університет». У грудні 2020 року студенти освітньо-професійної програми «Інноваційні стартапи деревообробної та меблевої галузей» успішно завершили участь в пілотному проєкті, який реалізується Громадською організацією «Платформа інноваційного партнерства» (YEPТМ) спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством освіти і науки України, Українським фондом стартапів за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

В НЛТУ України у реалізації проєкту «Підприємницький університет» були задіяні:

  • завідувач кафедри технологій меблів та виробів з деревини Кійко О.А.;
  • доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Кульчицька Е.А.;
  • старший викладач кафедри технологій меблів та виробів з деревини Солонинка В.Р.;
  • старший викладач кафедри менеджменту організацій і адміністрування Шведюк Ю.В.

У процесі вивчення курсу «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами» студенти групи ДТІ-23 мали можливість ознайомитись з особливостями стартап екосистеми, основними принципами формування команди для розвитку власного бізнесу, оволодіти інструментами дизайн мислення (емпатія, пошук проблеми, пошук ідей, прототипування, тестування), отримати практичні навики з побудови бізнес моделі Lean Canvas, сформулювати унікальну ціннісну пропозицію товару або послуги, освоїти інструменти для customer development (гіпотеза → експеримент → тест → інсайти), ознайомитись з основними етапами розвитку команди, навчитись створювати мінімальний життєздатний продукт (Minimum Viable Product, MVP) та оцінювати потенціал масштабування стартапу, отримати знання з основ маркетингу для стартапів, зрозуміти особливості функціонування венчурного ринку, можливості залучення інвестицій та навчитись правильно презентувати свої бізнес-ідеї.

Теоретичні знання, отримані в процесі вивчення курсу, студенти активно апробували на практичних заняттях, під час роботи в командах над власними бізнес-ідеями, презентаціями стартапів для експертів, приймали участь в студентських наукових конференціях, які проходили на кафедрах менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та менеджменту організацій та адміністрування. Студенти мали можливість поспілкуватися з випускниками НЛТУ України, які мають практичний досвід запуску власного стартапу, дізнатися про основні виклики, перешкоди, досягнення, успіх та перші невдачі, віру, мотивацію і стимул завжди рухатися вперед. Такі зустрічі допомогли студентам краще зрозуміти відмінність між стартапом і традиційним підходом до ведення бізнесу, мотивували студентів активно розвивати власні бізнес-ідеї.

Студенти-слухачі курсу «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами» розпочали роботу над двома стартапами:

  • «Good memories» – виготовлення об’ємних 3D картин з натуральної деревини
  •  «CraftLviv» – майстерня з виготовлення крафту на замовлення для косплею або одержання атрибуту улюбленого твору/персонажу.

Сподіваємось студенти й надалі розвиватимуть свої проєкти. Так, стартап-інкубатор YEP оголосив конкурс студентських стартапів, фінал якого відбудеться 9 лютого 2021 року. Студенти-учасники конкурсу матимуть можливість у січні 2021 року попрацювати з менторами YEP над перетворенням своєї бізнес-ідеї на повноцінний продукт, отримати нові знання та цінні поради від експертів, здобути корисний практичний досвід, розширити коло знайомств, реалізувати можливості щодо професійного та персонального росту тощо.

Запрошуємо студентів активно долучатися до ініціативи «Підприємницький університет», реалізовувати свої підприємницькі здібності та таланти, об’єднувати навколо себе творчих, креативних людей, ділитися своїми знаннями, вміннями та створювати корисні товари або послуги, які здатні значно полегшити наше життя.

Сподіваємось вже наступного року студенти спеціальностей «Деревообробні та меблеві технології» та «Менеджмент» продовжать активно розвивати стартап рух в університеті та внесуть свій вклад в розбудову підприємницької екосистеми в Україні. Участь в проєкті «Підприємницький університет» є гарним майданчиком для валідації бізнес-ідей, об’єднання активної спільноти молодих людей, які прагнуть змін і готові до активних дій.

Даний проєкт є також цікавий і корисний для викладачів, які мають можливість постійно підвищувати кваліфікацію в тематиці підприємництва та інновацій, приймати участь у тренінгах, семінарах, вебінарах.

Кійко О. А., завідувач кафедри технологій меблів та виробів з деревини
Кульчицька Е.А. доцент кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності
Солонинка В.Р. ст. викладач кафедри технологій меблів та виробів з деревини
Шведюк Ю.В. ст. викладач кафедри менеджменту організацій і адміністрування