Знайомство з підприємством “Blum” – світовим лідером з виробництва меблевої фурнітури

Знайомство з підприємством “Blum” – світовим лідером з виробництва меблевої фурнітури

Протягом 30 вересня – 3 жовтня 2019 року група викладачів Національного лісотехнічного університету України (доц. Кушпіт А.С., ст. викл. Солонинка В.Р., ас. Чопенко Н.Ф., ас. Ільків М.М. – кафедра ТМВД та доц. Прусак В.Ф., доц. Купчик Р.М., доц. Макар З.Ю., ст. викл. Бехта Н.С., ас. Пилипів І.З. та ас. Прусак Ю.В. – кафедра дизайну), відвідали підприємства одного із світових лідерів з виробництва меблевої фурнітури, австрійської компанії Julius Blum GmbH в м. Хьохст (Австрія). Супроводжували нашу групу: п. Любомир Лемак – керівник відділу з розвитку регіонального співробітництва ТзОВ “Блюм-Україна” та п. Лідія Рибченко – керівник відділу зв’язків з громадськістю ТзОВ “Блюм-Україна”.

Загалом компанія Julius Blum GmbH володіє вісьмома заводами в Австрії, які розміщені в радіусі 50 кілометрів на крайньому заході країни. Для зручності доїзду до кожного із заводів наша група оселилася у м. Брегенц.

Учасники відрядження до Julius Blum GmbH в м. Брегенц (Австрія)

Брегенц – адміністративний центр федеральної землі Форарльберг. Місто розташоване на східному березі Боденського озера, в долині верхнього Рейну. Чисельність населення міста становить близько тридцяти тисяч осіб. Місто є важливим транспортним вузлом, адже має залізничне, пароплавне та автотранспортне сполучення з іншими містами Австрії та сусідніми країнами (Швейцарія, Німеччина). Місто зачаровує своєю красою та охайністю. Уздовж набережної Боденського озера розташувався парк із такими незвичними для даної місцевості пальмами та банановими рослинами. Крім того у парку є театр під відкритим небом із плавучою сценою. Щороку на цій сцені проходить Брегенський театральний фестиваль.

Плавуча сцена Брегенського театрального фестивалю (2019 р.)

Для знайомства із місцевою культурою для нас були організовані екскурсії до острівного міста Ліндау та замку останнього короля Баварії Людвіга ІІ – Нойшванштайн (Нова лебедина скеля).

Місто Ліндау розташоване на однойменному острові неподалік німецького берега Боденського озера. Місто входить до складу землі Баварія, Німеччина. Вперше згадка про місто датується 882р., як дата заснування жіночого монастиря, проте за свідченням археологічних даних, тут існувало римське поселення ще у І ст. н.е. До острова можна дістатись на пароплаві, залізницею та автотранспортом. Озерний порт заворожує величною скульптурою лева та маяком.

Скульптура лева та вигляд на нічний озерний порт м. Ліндау (Німеччина)

Острівна частина міста займає площу лише 0,68 км². Більша його частина є пішохідною зоною вільною від автомобілів. Місто захоплює красою своєї архітектури та середньовічним духом.

Вулицями сучасного середньовічного Ліндау

Замок Нойшванштайн був побудований на замовлення останнього короля Людвіга ІІ Баварського. Замок споруджено на скелі, яка височіє над містом Швангау. Для формування надійної та рівної основи для замку – верхів’я скелі, за наказом короля, було підірвано за допомогою вибухівки. Для того, щоб піднятися до “Нової лебединої скелі”, а саме так перекладається назва замку, необхідно пройти декілька кілометрів звивистої дороги, що простягається крізь густий ліс. Проте можна скористатися і послугами місцевих перевізників, які на кінній упряжці миттю доставлять вас до пункту призначення.

Замок Нойшванштайн (Баварія, Німеччина). Вигляд з мосту Марі

По дорозі до замку Нойшванштайн

Замок був побудований королем Людвігом ІІ Баварським на знак пошани до німецького композитора Ріхарда Вагнера. Будівництво було розпочате в 1869 році. Висота замку становить 65 м. За розтрату казни на будівництво Людвіг II був відсторонений від влади ще до закінчення будівництва. Після таємничої смерті Людвіга II в 1886 році, замок був відкритий для відвідування.

Замок Нойшванштайн (Баварія, Німеччина). Вигляд з мосту Марі

В інтер’єрах замку головну роль відіграють ілюстрації до опер Вагнера та старовинних німецьких легенд. Лебединий мотив – те, чим пронизана вся архітектура та художнє оформлення замку. Лебідь – геральдичний птах старовинного роду Швангау – наступником цього роду вважав себе батько Людвіга, Максиміліан II Баварський.

Основна мета відвідин – ознайомитися з фірмою “Blum”: системним підходом до проектування фурнітури, її виготовлення, роботи з клієнтами, підготовки фахівців, створення сприятливого середовища роботи для всіх ланок робітників і працівників, а також раціональної організації виробництва.

Бренд “Blum” ґрунтується на інноваційних виробах, вмотивованих співробітниках та міжнародній присутності. 1 березня 1952 року Юліус Блюм заснував власне підприємство і виготовив свій перший виріб – насадки на підкови для коней. Сьогодні “Blum” належить до світових лідерів у виробництві фурнітури для меблів.

Перші вироби “Blum”

Структура підприємства та управління

Jolius Blum GmbH – це сімейний бізнес Компанія повністю перебуває у власності родини Ґерберт Блюм – 26%, Ґерхарт Блюм – 26%, приватний фонд – 48%.

Трішки історії розвитку фірми “Blum”:

1 березня 1952 року кваліфікований коваль Юліус Блюм заснував своє підприємство.
1958 р. Виробництво першої фурнітури для меблів.
1964 р. Перша завіса Blum. Початок виробництва завіс із чашкою.
1966 р. Перші роликові напрямні. До асортименту виробів додано роликові напрямні.

2014 р. Tip-On Blumotion для Legrabox: механічне висування з тихим засуванням; Servo-drive flex – електрична технологія руху для вбудованих холодильників, морозильників і посудомийних машин тощо

  
   

48 % випуску продукції фірми “Blum” реалізовується на території ЄС, 15% – у США, а 15% в інших країнах, в т.ч. в Україні.

Персонал фірми “Blum”:

У Форальберзі (Австрія) працюють 8 заводів – у містах Хьохст, Фусах, Ґайсау, Бреґенц і Дорнбірн

Вироби “Blum” вражають відмінною якістю та бездоганною роботою. Не менше уваги надається належному рівню сервісних послуг та тісній співпраці з клієнтами, партнерами й постачальниками

Для технологів меблевого виробництва цікавими є процеси, що відбуваються на кухнях. Це основа якості “Blum”. Усі зібрані відомості дають основу для розробки нових виробів. Уже на цьому етапі конструктори “Blum” впроваджують у процес комп’ютерні симуляції та випробування прототипів виробів, щоб гарантувати надійну якість виробів.

Ґрунтуючись на даних, отриманих у результаті спостережень за роботою на кухні, “Blum” розробив власні норми контролю якості. Нові вироби проходять численні випробування, наприклад, тест на навантаження та якість руху. Вироби, що серійно випускаються, також періодично проходять тести якості.

Виробничі потужності не шкодять довкіллю. На “Blum” надають великого значення дбайливому ставленню до довкілля та природних ресурсів, спрямовують зусилля, спрямовані на його захист. Цікавими є заходи з енергозбереження, рекуперації тепла, теплоізоляції будівель, системи управління для оптимального керування опаленням, охолодження ґрунтовими водами, оптимізація освітлення з використанням світлодіодних ламп. Всі ці заходи впроваджуються постійно вже протягом десятків років.

Задля покращення екології використовують багаторазові пластикові упакування Eco-Pack, значну частину всіх об’ємів відвантажують на власній залізничній гілці, для службових поїздок використовують екологічний транспорт – велосипеди чи електромобілі, а також заохочують працівників об’єднуватися для доїзду на роботу.

Всі заводи розташовані на невеликій відстані один від одного, працюють самостійно та організаційно об’єднані в єдиний комплекс.

Заключні процеси складання фурнітури відбуваються на заводі Werk 7 Produktion, розташованому в м. Dornbirn (Австрія). Автоматичні лінії проводять складання фурнітури з комплектуючих, що надходять з інших виробництв, тут проводиться контроль якості, комплектування та упаковка. Завод має у своєму складі роботизований склад на 52 тис. складських місць та 27 терміналів для прийму транспорту. Звідси продукція відправляється у 120 країн світу автомобільним та залізничним транспортом.

На сьогодні підприємство «Blum» має у своєму складі 8 підприємств і, відповідно, потребує значну кількість висококваліфікованих кадрів. Переважно, ці кадри підприємство готує для себе саме.

Фірма “Blum” має 31 дочірнє підприємство у світі, в Україні – одне з них: ТОВ “Блюм-Україна”.

Головний офіс ТОВ “Блюм-Україна” в с. Пасіки-Зубрицькі

ТОВ “Блюм-Україна” засноване в 2011 році як дочірнє підприємство австрійського концерну Julius Blum GmbH. Представництво компанії “Blum” в Україні працює з 2005 року. Директор представництва – п. Нестор Юрій Богданович.

Головний офіс із просторим та сучасним демонстраційним залом, а також складом загальним об’ємом 22 215 м³ розташований поблизу Львова в с. Пасіки-Зубрицькі.

Навчальний процес на підприємстві триває близько 3,5…4 роки (в залежності від успішності навчання), по закінченню навчання учень одержує сертифікат державного зразка про здобуття технічної робітничої спеціальності. Спеціалістів готують за дев’ятьма напрямками:

  • машинобудування;
  • технологія;
  • машинобудування і технологія;
  • виготовлення інструменту;
  • конструювання;
  • електротехніка;
  • металообробка;
  • металообробка і електротехніка;
  • електроніка.

Підприємство готує спеціалістів згідно державних вимог, але не оцінює здобуті учнем знання та навички. По закінченні навчання таку оцінку надає незалежна експертна комісія, яка дає робить висновок про присвоєння випускнику кваліфікаційного рівня. Себто підприємство навчає, але не оцінює своїх учнів!

Щорічно на навчання зголошується близько трьохсот осіб, зараховують – сто. Відбір проводять на підставі резюме, тестів, шкільного атестату та співбесіди з абітурієнтом і його батьками. Учні навчаються і працюють паралельно, одержуючи за свою роботу зарплату, також мають відпустку, але не канікули. Вивчають спеціальність, починаючи від ручної обробки, щоб зрозуміти суть, а тоді переходять до верстатів і ліній. Серед учнів близько 25% дівчат, які успішно освоюють технічні професії.

Перші два роки вивчають базові дисципліни, а потім йде поділ за спеціальностями. До речі, робітники фірми можуть змінити свій профіль роботи за уподобанням, пройшовши необхідний освітньо-професійний курс (це допускається для робітників віком до 42 років).

Близько ¼ навчального навантаження – теоретичне навчання, а решта, ¾, – робота на різних заводах. Провадять навчальний процес близько ста викладачів. Усі викладачі з практичної роботи – робітники фірми “Blum”. Є викладачі, які займаються лише навчальною роботою, а є такі, які працюють і навчають.

Учні зараховуються на навчання після 9 класу школи. Слід відмітити, що програму10-11 класів тут не вивчають, лише навчають професії. Якщо випускник школи “Blum” схоче згодом одержати вищу освіту, то додатково повинен вивчити шкільний курс і здати необхідні іспити.

Велику увагу у школі “Blum” надають тому, щоб навчити учнів працювати у команді. З цією метою організовують групові змагання, конкурси, екскурсії тощо.

Протягом навчання є поточний контроль знань. З учнями, які погано засвоїли матеріал, працюють додатково, проводять бесіди, щоб визначити причини неуспішності та допомогти учневі засвоїти необхідні знання. Після двох років навчання є проміжний іспит, а по закінченню – іспит, який приймає незалежна комісія. На заключному іспиті треба вирішити запропоновану практичну технічну задачу, виготовити виріб і відповісти на теоретичні питання. Випускник одержує сертифікат державного зразка. До речі, є вимоги, що повинно мати і зробити підприємство, щоб провадити навчальний процес. Кожні 2 роки фірма проходить державний контроль щодо дотримання необхідних вимог.

Девіз підприємства: «Можливо, ти робиш ті речі, які нам потрібні» відображає мету компанії – заохотити талановиту молодь до технічної сфери. Підприємство проводить серйозну профорієнтаційну роботу, відвідуючи школи, щоб залучити учнів до себе на навчання, а згодом – на роботу. Вже 20 років поспіль компанія інвестує у сферу підготовки кадрів для себе і не лише для себе. Адже спеціальність, одержана на підприємстві “Blum”, є загальноприйнятою в Австрії, і з таким сертифікатом можна претендувати на роботу на інших підприємствах. Близько 80…85% випускників залишаються працювати у компанії “Blum”, а 60% – працюють тут до пенсії.

Цікавий принцип діє на підприємстві: «Якщо є голова, то папір – не важливий!».

Це дозволяє випускнику школи “Blum” досягти на підприємствах компанії такого ж високого кар’єрного рівня у технічній сфері як і випускнику університету.