Сформовані фахівці-технологи НЛТУ України – запорука виготовлення інноваційних меблевих виробів

Сформовані фахівці-технологи НЛТУ України – запорука виготовлення інноваційних меблевих виробів

Фахівці-технологи деревообробки схильні до інноваційної діяльності, мають природне інженерне мислення, а навчання в Інституті деревооброблювальних технологій і дизайну (ІДТД) НЛТУ України тільки поглиблює і розширює горизонти можливостей. Провідним типом мислення фахівця-технолога деревообробки є технічне та просторове, але в сучасних умовах воно істотно ускладнюється і включає суміжні типи мислення: наукове, естетичне, екологічне, ергономічне тощо. Таким чином, мислення сучасного бакалавра та магістра деревообробки має системний характер.

Найголовнішою умовою інноваційної інженерної діяльності випускника ІДТД є знання філософії розвитку техніки і технології. І в цьому контексті системне мислення розглядається як здібності бачити предмет вивчення з різних позицій і вирішувати, пов’язані з його засвоєнням, завдання творчо, самостійно та на рівні орієнтуватись у всьому комплексі зв’язків і відносин.

Сучасні екологобезпечні та ресурсоощадні технології вимагають від майбутніх випускників ІДТД постійно підвищувати рівень кваліфікації і переходити на вищі рівні проектної культури, для яких потрібно мати гнучке творче мислення і здібності охоплювати сутність проблеми, здатність бачити оптимальні способи її вирішення, виходу на практичні завдання, прогнозування та не боятись інтуїтивних припущень.

Таким чином, зрозуміло, що професія деревообробника, а саме фахівця-технолога є актуальною та потрібною для задоволення як матеріальних, так і духовних потреб людини. Адже дерево має свою душу, частинку якої зберігає виготовлена з нього річ. Та чи кожному відкриється справжня душа дерева? Відповідь на це питання можна знайти, навчаючись в ІДТД НЛТУ України, який гостинно відчиняє для молоді двері у цікавий світ професійного навчання за двома освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр, магістр). Таким чином, диплом випускника ІДТД НЛТУ України – це успішний старт для майбутньої кар’єри фахівця-технолога

Створення інноваційних меблевих виробів базується на задумах та втілення ідей дизайнера, роздумах проектанта, обґрунтованих робочих креслень конструктора та технологічних рішень з процесів виготовлення меблевих виробів під керівництвом підготовленого технолога. Тобто основною запорукою одержання високоякісних меблевих виробів є рівень освіченості фахівців-технологів, зокрема випускників НЛТУ України, а також практичний досвід, одержаний під час проходження різних практик на сучасних деревообробних та меблевих підприємствах.

Наші випускники технологи , маючи креативне мислення, створюють неповторні, а інколи концептуальні авторські меблі для оселі. Наприклад, виготовляючи кухонні стінки з натуральними фасадами, декоруючи ексклюзивним карнизом та комплектуючи кухні цікавими барними стійками з напівкруглими дверками, зокрема з дуба.

Технологи НЛТУ України останнім часом пропонують екстравагантні меблеві вироби, тобто  чимраз далі відходять від стандартних моделей, пропонуючи споживачам, наприклад кухні, що виконані в суперсучасному дизайні з використанням штучного каменю, лакованих фасадів, скла та металу, або створюючи моделі в популярному сільському стилі з фасадами з натуральної деревини, зі штучно зістареною фурнітурою. Судячи з останніх тенденцій, в наші домівки повертається такий предмет меблів, як комод, але тепер він переміщається зі спальні у вітальню і стає атрибутом головної кімнати  в інтер’єрі дому чи квартири.

Також, слід зазначити, що виробники офісних крісел вмонтовують, тобто комплектують їх масажними механізмами, вентиляторами, системами обігріву та USB-портом. При чому вентилятор та USB-порт – це опції, які можуть бути надані різним моделям крісел. Ці приклади добре ілюструють сучасні тенденції меблевого виробництва і безумовно за участі наших випускників НЛТУ України: технологи – фахівці шукають способи надання нових функцій знайомим меблевим виробам. Також є сьогодні актуально опорядження ґратчастих меблів за допомогою промислових роботів.

У виробництві м’яких меблевих виробів заслуговує уваги комбінований інноваційний диван, який крім основної функції, тобто місця для сидіння перетворився на місце для життя. А саме завдяки особливій формі на ньому можна сидіти, лежати, а спеціальні підставки дозволяють, не покидаючи дивану, користуватися комп’ютером тощо.

У виробництві меблів не обійтись сьогодні без потужних оброблювальних центрів, що забезпечують мобільність та універсальність виробництва при виготовленні складних елементів меблевих виробів.

 

 

 

 

 

 

Заслуговують особливої уваги також цікаві задуми для забудови гардеробних приміщень й наповнення шаф. Зокрема колонні системи KOMANDOR, що виготовляється в колір натурального анодованого алюмінію, спроектована на базі найсучасніших тенденцій в конструюванні меблів. Ця система призначена для різних приміщень, у тому числі гардеробів та великих шаф.

Декорування та оздоблення також заслуговують уваги. Сьогодні на ринку пропонуються пластичні та екологічно чисті крайки від компанії REHAU та оновлені колекції декорів LUXEFORM. Збільшення кількості декорів майже на дві третини порівняно із минулим роком, за задумом фахівців-технологів, дозволить не тільки більш повно задовольнити вимоги кінцевого споживача, а й відповідатиме віянням світової моди щодо відтінків, кольорів та текстури, наприклад стільниць для кухонь.

Саме ці обставини – виробництво креативних та інноваційних меблевих виробів визначають актуальність проблеми формування компетентнісних здібностей фахівців деревообробки та лісового сектору економіки України. Сьогодні лісовій та деревообробній галузям потрібен соціально мобільний фахівець, здатний професійно переміщуватися як вгору вертикальними та ієрархічними сходинками у своїй галузі, так, і паралельно – із однієї галузі до іншої. Такі фахівці повинні володіти комплексом професійних знань, умінь та навичок, що відповідають інтенсифікації виробництва, сучасним здобуткам науки і техніки. І тому є сенс розпочинати абітурієнтам свій кар’єрний ріст із навчання в НЛТУ України.

Гайда С.В., кафедра ТМВД